HR EN
s

Povijest i ljudi

Povijest ispisana kapima vina

Arheološki pronalasci na lokalitetima smještenima u Svijetu graševine pokazuju da povijest života u ovim krajevima seže gotovo osam tisuća godina u prošlost, sve do vremena sopotske (oko 5480. -3970. god.pr.Kr.) i kasnije vučedolske (oko 3000. – 2200. god.pr.Kr.) kulture.

Sam naziv Vallis aurea, Zlatna dolina, potječe iz vremena antičkog Rima, što potvrđuje kako je ovdašnja kultura uživanja u vinu oduvijek bila dio europske vinske priče. Svjedoče o tome i posude za ispijanje vina pronađene u Požeškoj kotlini.

Vino se kao važan dio svakodnevnog života, ali i s novom sakralnom ulogom koju je dobilo s kršćanstvom, nastavlja proizvoditi i u srednjem vijeku. Najstariji vinski podrum u ovom dijelu Europe koji se nalazi u Kutjevu izgradili su cisterciti, a benediktinski vinogradi postojali su i na lokalitetu opatije sv. Mihovila u Rudinama.

Širenje Osmanskog Carstva i posljedični ratovi donijeli su kratkotrajnu stagnaciju i opadanje važnosti uloge vina u lokalnom gospodarstvu. Takvo stanje potrajalo je sve do devetnaestog stoljeća kada u posjed vlastelinstva Kutjevo dolazi obitelj Turković koja je imala presudnu ulogu u obnovi gospodarstva i vraćanju vinogradarstva na mjesto koje mu pripada. Uz brojne zasluge za razvoj šumarstva, voćarstva, lovstva, unaprjeđenje kvalitete uvjeta života za lokalno stanovništvo, Turkovići su bili odgovorni i za modernizaciju proizvodnje vina. Uveli su mnoge nove tehnike uzgoja vinove loze koje uključuju i ostavljanje više prostora između trsova radi veće insolacije, lakšeg kretanja i slično.

Od članova ove obitelji posebno se ističu Zdenko Turković i njegova supruga Greta. Njih dvoje su izradili prvi Ampelografski atlas, unikatno djelo koje je Zdenko napisao, a Greta ilustrirala akvarelima vinove loze i grozdova u prirodnoj veličini. Ovaj atlas je postao dio obavezne literature na svjetskim agronomskim fakultetima, a Turkovićima je donio slavu i priznanje. Zdenko je zbog svog širokog znanja i spremnosti da modernizira i unaprijedi vinogradarstvo i približi ga glavnim svjetskim tokovima imao možda i presudnu ulogu u razvoju vinogradarstva ne samo u Kutjevu nego i u cijeloj Hrvatskoj.

Turkovići su postavili temelje modernog vinarstva i vinogradarstva u ovom kraju. Njihova upornost, rad, inovativnost i posvećenost stvaranju vrhunskih vina i dalje su trajno nadahnuće svim vinarima koji su došli nakon njih. Naslijeđe Turkovića trajat će dok se god u Svijetu graševine bude proizvodilo vino.

Crtice i zanimljivosti

Vino je piće koje ne sadrži kolesterole i masnoće pa ga možete piti bez osjećaja grižnje savjesti, naravno, ako ga pijete umjereno. Ako izbjegavate slatko, suha vina su izbor za vas jer sadrže manje ugljikohidrata i kalorija.

Iako dobro ide u svakoj prilici, graševinu se najčešće poslužuje uz riječnu ribu, školjke pripremljene na buzaru i meke i lagane sireve.

Krauthakerov sauvignon, vino s područja Svijeta graševine, jedino je hrvatsko vino koje se posluživalo u prvoj klasi Lufthansinih letova. Uz to je i jedino naše vino koje je dospjelo na vinsku listu svjetski poznatog restorana Fat Duck koji ima tri Michelinove zvjezdice.

Graševina je nama uvijek broj jedan, ali znate li da u svijetu postoji 10 000 sorti vinskog grožđa?

Graševina je toliko popularna da je dobila i svoju pjesmu koju je premijerno izveo slavni Krunoslav Kićo Slabinac na festivalu Zlatne žice Slavonije u Požegi 2016. Tekst je napisao Željko Krznarić, a glazbu skladao Alfi Kabiljo, jedan od najpoznatijih hrvatskih skladatelja.

123