HR EN
s

Spahijski podrum

Riznica Svijeta graševine – projekt u nastajanju

„Mi smo magično mjesto u kojem zajedno s nama obogaćujete svoj život i zajednicu.“

Otvorenje 2023

Dida šumom, baba drumom, a vi lagano Spahijskim podrumom!

Ovdje čuvamo blago srcu drago

Poslanje Posjetiteljskog centra Spahijski podrum u Pakracu je brižno čuvanje i dostojno predstavljanje različitog materijalnog, kulturnog i duhovnog blaga Svijeta graševine.

Spahijski podrum će dijelom biti knjižnica, dijelom muzej, dijelom mjesto za istraživanje gastronomske i enološke ponude. Ovaj jedinstveni spoj čini inovativnu cjelinu koja omogućuje zanimljiv i cjelovit uvid u kulturni život kraja.

Prva kovnica novca u Hrvatskoj nalazila se upravo u Pakracu pa će ovaj važan dio baštine biti predstavljen u izložbenim cjelinama “Od banovca do kune” i “Naš zavičaj”. nterpretacijski izložak “Slavonski banovac” predstavit će ovaj povijesni novac za koji se može reći da je preteča naše kune, koja je nedavno i sama postala dio povijesti.

Najbolje mjesto za vinske bačve je podrum, stoga će se u jednom od interpretacijskih punktova Spahijskog podruma naći i izvorne hrastove bačve. Znatiželjni namjernik će ovdje moći naučiti mnogo o tradiciji bačvarstva, graševini i otkriti raznovrsnu ponudu vinskog i kulturnog turizma.

Sve ovo i mnogo više omogućit će posjetiteljima da oplemene svoje znanje o vinskoj kulturi, povijesti, tradicijama i običajima, znanjima i vještinama i svim drugim elementima materijalne i duhovne kulture Svijeta graševine na zanimljiv i pristupačan način.

12