HR EN
s

Kuća graševine

Dom Svijeta graševine – projekt u nastajanju

„Stvaramo doživljaje stoljetne tradicije kutjevačkih vinara koji će vas inspirirati i zabaviti.“

Otvorenje 2026

Gdje čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna!

Dobro došli pod naš krov!

Svaka kuća mora imati dobar temelj, a tradicija uzgoja graševine i želja da ju očuvamo, unaprijedimo i prenesemo sljedećim generacijama temelj su na kojem će se izgraditi Kuća graševine u Kutjevu.

Kad jednog dana otvori svoja vrata, pod istim krovom će se susretati laici i stručnjaci, turisti i studenti, stanovnici ovog kraja i posjetitelji sa svih strana svijeta, iskusni vinoljupci i učenici željni novih znanja.

Ovaj prostor zamišljen je kao cjelina u kojoj će se spajati manji prostori s različitim namjenama čije prožimanje omogućuje stvaranje edukativnih programa, kreativnih radionica, izložbi, predstavljanja, akademskih susreta, tematskih okupljanja i svih drugih vrsta zajedničkog druženja kroz koje će se na kvalitetan način moći interpretirati svi sadržaji Svijeta graševine.

Živahno ozračje kuće može se osjetiti u Kušaonici gdje se kroz stručno vođenje mogu kušati najbolja vina lokalnih proizvođača, ali i šire. VinLab i GastroLab brinut će da se vinska i gastro ponuda ovog kraja dostojno predstave. Tu su Galerije za stalne i povremene interaktivne i klasične izložbe i Auditorij Valis Honesta predviđen za različite vrste društvenih događanja. Najmanjima je namijenjen Dječji kutak ispunjen sadržajima koji potiču razvoj kreativnosti i motorike.

Kuća graševine predstavljat će platformu za istraživanje, učenje, zabavu, druženje, pričanje priča te će biti polazna točka koja posjetitelje usmjerava na istraživanje slavonskih vinogorja i autentičnih atrakcija vinskog turizma: vinograda, vinarija i podruma.

Vjerujemo da će ovo mjesto postati nezaobilazna početna točka za sve koji se žele upoznati sa Svijetom graševine i radujemo se svakom gostu koji će pokucati na naša vrata.

12