HR EN
s

Muzej bećarca

Raspjevani partner Svijeta graševine

„Muzej bećarca put je do srca Slavonije. Kroz naše izložbe i programe upoznajte i doživite ljude i običaje koji će vas trajno inspirirati.“

Dođite nam žene i muškarci
da čujete što su to bećarci!

Što smo znali to smo napisali,
‘ajte ‘amo da se upoznamo!

Ovaj muzej u Pleternici osmišljen je kako bi na inovativan način posjetiteljima predstavio bećarac koji je već stoljećima važna nematerijalna sastavnica kulturnog života Slavonije.

Bećarac je duhovita izvorna vokalna i instrumentalna glazbena forma koja možda i ponajbolje oslikava život slavonskih ljudi u kojem uz naporan rad i svakodnevne aktivnosti uvijek ima mjesta za pjesmu, šalu i veselje. Poseban je po tome što upravo u bećarcu žene i muškarci postaju ravnopravni sudionici društvenog života i možemo ga smatrati pretečom borbe da žene zaista dobiju pravo glasa.

Bećarac prati sve važne događaje, krije u sebi male životne mudrosti i uvijek donosi dozu prijeko nam potrebne radosti. Zbog svoje važnosti, bećarac je 2011. godine upisan na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

U muzeju ćete upoznati tajne bećarskog kalendara i narodnih običaja kroz godinu, doznati sve o prošlosti i budućnosti ove glazbene vrste i brojne druge zanimljivosti. Kako biste bećarac potpuno doživjeli, u ovom muzeju možete i zapjevati!

Posjetite nas

Trg bećarca, 34310 Pleternica
becarac.hr
muzej@becarac.hr / museum@becarac.eu
+385 34 251 000

radno vrijeme:
uto – pet 08:00 – 16:00
sub – ned 16:00 – 20:00

123