HR EN
s

Vinari i kušaonice

U zdravlje vaše podižemo čaše

Brojne su vinarije i kušaonice, od velikih i modernih vinarija do skromnih obiteljskih podruma, koje možete posjetiti u Svijetu graševine i tako iz prve ruke doživjeti sve čari ovog i drugih neodoljivih vina.

Svako vino ima svoj karakter, prepoznatljivost, možemo slobodno reći – dušu. Dva vina s istog područja, koja nastaju pod istim uvjetima i od iste sorte grožđa mogu se razlikovati kao što se razlikuju dva brata. Ono što će vino učiniti posebnim i jedinstvenim su ruke vinara koji ga proizvodi. Vinari su ti koji s jutarnjom rosom obilaze vinograde, pomno paze na svaki trs, osluškuju vjetar i kišu, na svaki grozd gledaju kao na komadić blaga o kojem skrbe najbolje što mogu.

U Svijetu graševine nalaze se vinari koji svu svoju strast pretaču u vino.

Neki među njima su svojim desetljetnim radom i rezultatima došli do statusa istinskih legendi vinarstva. S druge strane stasala je generacija mladih vinara koja se ne boji eksperimentirati i inovirati, tražiti nove puteve i nove načine da proizvede vino koje će svakom kapi izazivati oduševljenje kušača.

Spomenut ćemo među iskusnijima gospodina Vladu Krauthakera koji je rodno Međimurje zamijenio Slavonijom i tako napravio najbolji potez u životu. Od mladog enologa zaposlenog u Poljoprivredno prehrambenom kombinatu Kutjevo došao je do reputacije jednog od najpoznatijih i najuspješnijih naših vinara.

Prelazak u privatnike i razvoj vlastite vinarije bio je zahtjevan i riskantan pothvat, ali današnji rezultati pokazuju da se itekako isplatio. Ono što je posebnost ove vinarije je uporaba starih tehnika uzgoja grožđa koje su u skladu s ekološkim principima. Primjerice, vinogradi se obrađuju korištenjem konja umjesto suvremenih strojeva, a za gnojenje se upotrebljava organsko gnojivo. Rezultat toga su vina koja oduševljavaju svojom bojom, okusom i mirisom.

Osluškivanje prirode i svega što ona poručuje temelj je ovog pristupa proizvodnji vina pa stoga ne čudi velik broj nagrada i priznanja koja Krauthakerova vina osvajaju na natjecanjima širom svijeta.

Tu je i nezaobilazni Ivan Enjingi koji je pokazao kako jedna dobra odluka može utjecati na čitavu vinsku kulturu. Prekinuo je običaj prodavanja vina u bačvama, prvi je kupio opremu za punjenje vina u boce i tako napravio ključan korak za razvoj vinarstva u čitavom kraju.

Od te sada već davne 1972. godine prošlo je pola stoljeća u kojima je ime Enjingi postalo sinonim za kvalitetu. Najveći je dokaz za to prvi osvojeni zlatni Decanter za Hrvatsku 2004. godine. Osvajanje najcjenjenije svjetske vinske nagrade rezultat je višegodišnjeg truda i posvećenosti izvrsnosti koji su uvijek bili nit vodilja gospodina Enjingija

A to je bio tek početak, jer su vina ove vinarije osvojila još toliko nagrada da ih ovdje ni ne možemo sve nabrojati. Koliko je snažan dojam i utjecaj koji ima gospodin Enjingi svjedoči i Vinska simfonija Enjingi, djelo klasične glazbe koje je skladao gospodin Davor Bobić nadahnut i jedinstvenim vinima i samim vinarom koji ih stvara.

Jedan od mladih vinara je i Josip Galić, čija relativno nova vinarija i dalje ima neraskidive veze s tradicijom. On je od malih nogu povezan s vinom i prve je poslove obavljao u malom roditeljskom vinogradu u kojem su nastajala vina za osobnu upotrebu, obitelj i prijatelje. S radošću se gospodin Galić prisjeća i djeda Rudolfa koji je uzgajao crnu sortu grožđa i bake koja je tu sortu jednostavno obožavala.

Pokretanje vlastite proizvodnje vina bio je san koji je poticao gospodina Galića da se svom snagom baci na projekt stvaranja jedne moderne, uspješne i uzorne vinarije. Strast prema vinu vidljiva je u svakom detalju njegove vinarije, od arhitektonskog rješenja vanjskog izgleda zgrade do svake bačve, cijevi i vinifikatora u njenoj unutrašnjosti.

Cijela je vinarija izgrađena u znaku broja 9 i brojeva iz kojih 9 može biti izveden te se pazilo se da je na što više mjesta prisutan u detaljima. Tako zgrada ima 3330 kvadrata, spremnici su od 330 do 900 litara a godišnja proizvodnja iznosi 333.000 litara. Od svih detalja važniji je osjećaj ljubavi prema vinu koji ovdje možete osjetiti na svakom koraku.

Dobitni spoj tradicije i inovacije, mladosti i iskustva, očuvanja postojećeg uz stalna poboljšanja vidljiv je kod svake obitelji i svakog pojedinca koji se bave vinskim poslom.

Majetić, Sontacchi, Zorić, Adžić, Sajfert, Tandara, Markota, Ćasić… Na sva ova, ali i brojna druga prezimena ćete naići istražujući Svijet graševine.

Koju ćete vinariju i kušaonicu prvo obići, čije ćete vino prvo probati manje je bitno – bitno je da na jednu stvar uvijek možete računati – u svakoj od njih naići ćete na poznato slavonsko gostoprimstvo domaćina koji će vas dočekati otvorenih ruku i otvorenog srca i rado s vama podijeliti svoju vinsku priču.

Potražite vinare na popisu koji se nalazi ovdje i dođite ih upoznati!

Obiteljski podrumi i vinarije

Sva tri vinogorja ovog kraja obiluju obiteljskim vinarijama i podrumima koji nastavljaju tradiciju vinarstva čuvajući vrijednosti poštovanja prema prirodi, obiteljskog zajedništva, ljubavi prema zavičaju i posvećenosti stvaranju vrhunskih vina.

Vinogradarstvo i vinarstvo Ivanović

Vinogradarstvo i vinarstvo Galić

Suvremena vinarija jedinstvene arhitekture koja bogatu vinsku tradiciju oplemenjuje istražujući nove trendove. U ponudi ima vođene degustacije i obilazak vinarije.

Republike Hrvatske 125, Kutjevo
+385 34 440 850, +385 99 440 0569

galic-vina.hr

instagram.com/galicvinarija

Vinogradarstvo i vinarstvo Krauthaker

Posebnost ove vinarije je korištenje tradicionalnih tehnika uzgoja grožđa koje su se koristile prije stotinu godina. Na taj način postižu se fantastični rezultati uz poštivanje ekoloških principa uzgoja.

Ivana Jambrovića 6, Kutjevo
+ 385 34 315 000

krauthaker.hr

instagram.com/winery_krauthaker

Vinogradarstvo i vinarstvo Galić

Suvremena vinarija jedinstvene arhitekture koja bogatu vinsku tradiciju oplemenjuje istražujući nove trendove. U ponudi ima vođene degustacije i obilazak vinarije.

Republike Hrvatske 125, Kutjevo
+385 34 440 850, +385 99 440 0569

galic-vina.hr

instagram.com/galicvinarija

Vinogradarstvo i vinarstvo Krauthaker

Posebnost ove vinarije je korištenje tradicionalnih tehnika uzgoja grožđa koje su se koristile prije stotinu godina. Na taj način postižu se fantastični rezultati uz poštivanje ekoloških principa uzgoja.

Ivana Jambrovića 6, Kutjevo
+ 385 34 315 000

krauthaker.hr

instagram.com/winery_krauthaker
12345